Torta Pavlova
Koru i kremu napravi navečer. Prije posluživanja pripremiti jagode i vrhnje.
Sastojci:
6 jaja,
400 g šećera,
250 g maslaca ,
150 g prah šećera ,
1 l slatkog vrhnja ( ne preporuča se biljno ),
5 žlica škrobnog brašna ( Gustin ),
1 žlica alkoholnog octa ili limunovog soka,
1 l mlijeka ,
2 vanilin šećera
Priprema
Priprema kore
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, njih ostaviti za kremu. Istući mikserom snijeg od 6 bjelanjaka i postepeno dodati 400 g šećera. Kad smjesa postane glatka, sjajna, čvrsta i ne osjete se kristalići šećera onda dodati kroz cjediljku za čaj žlicu Gustina i žlicu octa ili limunovog soka.
Lagano izmiješati i uliti u namašćen kalup. Kalup po želji, za torte ili četvrtasti. (Malo maslacem podmazati papir da se kora ne bi zalijepila.)
Pećnicu zagrijati na 130° i u tako zagrijanu staviti koru peći tj. sušiti 1 sat i 30 minuta. NE OTVARATI PEĆNICU tih sat i pol. Najbolje je koru peći večer prije. Nakon sat i pol u pećenja, najbolje je ugasiti i malo otvori pećnicu te u njoj pusti koru do jutra. Kora mora biti hrskava izvana, a meka unutra.
Priprema vanil kreme
8 dl mlijeka staviti kuhati, a u ostalih 2 dl umiješati 6 žumanjaka, 2 vanilin šećera i 4 pune žlice Gustina.
U vrelo mlijeko sipati kroz cjedilo izmiješanu smjesu, stalno miješati oko 6-8 min dok se krema ne zgusne, kao puding. Kremu staviti da se hladi, (pokriti sa prozirnom folijom da se ne uhvati korica). Mikserom pjenasto umutiti maslac i 150 g šećera u prahu. Hladnu kremu i maslac sjediniti u finu vanil kremu.
Umutiti 1l slatkog vrhnja ( po želji zasladiti ).
Tortu pripremiti prije posluživanja, da bude hrskava. Na cijelu koru staviti vanil kremu pa vrhnje i ukrasiti jagodama.
Jagode izrezati na četvrtine, po želji malo pošećeriti, dodati par kapi aceta balsamica od nara ili običnog i pustiti pola sata na hladnom. Jagode poslužiti u zdjeli pa si svatko doda koliko želi .
Dobar tek!
Recept by Marina