Štrudlice sa smokvama

Priprema:

Pomiješati oba brašna, sol, lješnjake, prašak za pecivo i cimet. Dodati razmućeno jaje, šećer i masnoću. Umijesiti tijesto, omotati ga folijom i staviti na hlađenje barem pola sata. Između dva komada masnog papira tijesto razvaljati u pravokutnike (cca 15 x 25 cm). Na sredinu staviti džem pa preklopiti jednom pa drugom stranom tijesta i u tom masnom papiriu vratiti štrudlu prije rezanja na hlađenje još pola sata (zbog lakšeg rezanja jer je tijesto jako ljepljivo). Izrezane štrudlice širine 2-3 cm ne treba pomicati s masnog papira nego samo lagano razmaknuti jedne od drugih da se ne slijepe prilikom pečenja. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-18 minuta.

Recept ustupila Tea Janko Bevandić, članica SEG Pula

Sastojci:

– 50 g mljevenih tostiranih lješnjaka
– 50 g pirovog brašna (ili heljdinog)
– 80 g ječmenog brašna (ili pšeničnog)
– prstohvat soli
– žličica praška za pecivo
– žličica-dvije začina (cimet, kardamom, piment, muškatni…po želji)
– 1 jaje lagano razmućeno
– 50 g sladila (tamni muscovado, med)
– 40 g masnoće (kokos ulja, ghee, maslinovo ulje)

Nadjev:

domaći džem od smokava (što kompaktniji)