Regenerativna poljoprivreda i otvorene njive

Prije tjedan dana održano je predavanja u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Tema je bila regenerativna poljoprivreda koja je nastavak ekološke poljoprivrede i temelji se na znanstvenim i primijenjenim istraživanjima.

Bruno Motik održao je zanimljivo predavanje o regenerativnoj poljoprivredi. Upoznali smo se s osnovnim pojmovima i krećemo dalje učiti i primijeniti u praksi. 🤓

Kristina Afrić Rakitovac upoznala nas je sa radom Solidarne ekološke grupe Pula. Hvala svim članovima grupe i našim kupcima što kupuju eko proizvode i na taj način podržavaju razvoj ekološke poljoprivrede i daju poticaj proizvođačima da proizvode još više ukusne i zdrave hrane. Hvala!

O pokretanju udrugu koja će obrađivati više malih parcela metodama organskog uzgoja upoznala nas je Iva Maslovar. Njive će biti otvorenog tipa, u dogovoreno vrijeme moći će se posjetiti, pomoći u radovima, ubrati i kupiti plodove…  Primijeniti ćemo principe regenerativne poljoprivrede i istraživati sve načine organskog uzgoja. Krenuti ćemo sa pripremama za sadnju voćki, orašastih plodova, grmolikih biljka, povrća… U dizajnu će nam pomoći Bruno Motik iz Udruge Zmag, a naši vrijedni uzgajivači pomoći će nam savjetima i sadnim materijalom.

Hvala Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Društvu bibliotekara, Ivanu Kraljević, Brunu Motik, Kristini Afrić Rakitovac i svima vama koji nas pratite i podržavate. 💚

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u radu udruge da nam se jave. „Sve se može kad se male ruke slože.“

„Regenerativna poljoprivreda ima za cilj sekvestraciju atmosferskog ugljika u tlo i biomasu (pozitivno djelujući na trend štetne atmosferske akumulacije), povećanje bioraznolikosti proizvodnih agroekosustava, povećanje i održavanje plodnosti tla te uspostavljanje, održavanje i upravljanje ciklusima kruženja hranjiva, vode i organske tvari tla. Istovremeno nudi usporedive ekonomske učinke, otpornost na klimatsku nestabilnost te zdravlje i prosperitet za poljoprivrednu zajednicu. Zasnovana na desetljećima znanstvenog i primjenjenog istraživanja globalnih agrošumarskih, agroekoloških i permakulturalnih zajednica te Holističkom upravljanju proizvodnjom.“