Brokula (lat. Brassica oleracea var. italica) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (lat. Brasicaceae).
Konzumira se već više od 2000 godina, a postala je popularna prije nekoliko godina kad se uvidjelo da djeluje preventivno kod tumora, pomaže detoksikaciji organizma i stabilizira nivo glukoze u krvi. Prethodnici brokule kultivirani su najprije u maloj Aziji, a kasnije na istočnom Mediteranu. Rimski pisac Plinije Stariji opisao je biljku još u 1.stoljeću, a recepte možemo naći u poznatoj rimskoj kuharici Apicius..
Vrijedan je izvor vlakana, vitamina (C, K, beta-karoten ) i minerala (željezo, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, krom), a sadrži više proteina od velikog broja ostalog povrća.
Jestivi su cvjetovi sa stapkom ali i listovi. Priprema se kao i druge vrste kupusnjača sirova, kuhana u varivima i juhama i na razne druge načine.
Budite prvi koji će recenzirati “Brokula”