Priprema:
Ploške batata, začinjene po želji, poslagati u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju. Preko njih dodati prodinstano povrće, naribati sir pa opet složiti red ploški i tako do vrha. Završiti s ploškama batata, zamastiti ih maslacem i zapeći u pećnici. Kada je na pola gotovo zaliti umakom i zapeći do kraja.
Prilikom dinstanja povrća vodite računa o tvrđim dijelovima biljke koje uvijek treba ranije staviti dinstati.
Umak:
Na maslacu zapržiti žlicu brašna i dodati po želji sjeckani češnjak, pasiranu bundevu, rajčicu ili što god od čega će biti umak. Dodati toplu vodu ili mlijeko i kada je kuhano, umiješati veliku žlicu svježeg vrhnja.
Recept ustupila Alma Mihaljević, proizvođačica i članica SEG-a
Sastojci:
– 1 kg batata
– razno sezonsko povrće po želji (kelj, kupus, brokula, poriluk…)
– sir
– malo maslaca
– vrhnje – jušna žlica
– sol, papar, začinsko bilje
– češnjak