Musaka od batata i povrća

Priprema:

Ploške batata, začinjene po želji, poslagati u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju. Preko njih dodati prodinstano povrće, naribati sir pa opet složiti red ploški i tako do vrha. Završiti s ploškama batata, zamastiti ih maslacem i zapeći u pećnici. Kada je na pola gotovo zaliti umakom i zapeći do kraja.

Prilikom dinstanja povrća vodite računa o tvrđim dijelovima biljke koje uvijek treba ranije staviti dinstati.

Umak:

Na maslacu zapržiti žlicu brašna i dodati po želji sjeckani češnjak, pasiranu bundevu, rajčicu ili što god od čega će biti umak. Dodati toplu vodu ili mlijeko i kada je kuhano, umiješati veliku žlicu svježeg vrhnja.

Recept ustupila Alma Mihaljević, proizvođačica i članica SEG-a

Sastojci:

– 1 kg batata
– razno sezonsko povrće po želji (kelj, kupus, brokula, poriluk…)
– sir
– malo maslaca
– vrhnje – jušna žlica
– sol, papar, začinsko bilje
– češnjak